UZ DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI

YAYIN İLKELERİ

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi UZ Dergisi, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yılda iki kez yayımlanır.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi UZ Dergisi,  Güzel Sanatlar alanlarındaki bilimsel yazıları yayımlayan hakemli bir dergidir.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi UZ Dergisi’nde yayınlanmak üzere önerilen yazılar, Yayın Kurulu tarafından yapılan bir ön değerlendirmeden geçtikten sonra, konunun uzmanı üç hakem tarafından değerlendirilir ve iki hakemden olumlu rapor gelmesi halinde yayımlanır.

Dergiye Plastik Sanatlar, Tasarım, Müzik, Sahne Sanatları gibi Güzel Sanatlar alanları ve bu alanların bilim dalları ile olan bağlantılarının işaret edildiği çalışmalar kabul edilir. Daha öncesinde başka dergi ya da dergilerde yayımlanmış, yayımlanmak için kabul edilmiş ve yayımlanmak için değerlendirilmekte olan yazılar değerlendirilmeye alınmaz.

Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.

Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen Türkçe olarak hazırlanmış yazılar TDK Yazım Kılavuzu’na uymak zorundadır. Baş editör yazının dil bütünlüğünü koruma adına içeriği değiştirmeden her tür müdahaleyi yapabilir. Gerekli durumlarda karar alma hakkına sahiptir.

Yayımlanan yazıların sorumluluğu tümüyle yazar/yazarlara aittir. Dergi herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yazar tarafından yayımlanması için gönderilen yazıların yayın ve basım hakları dergiye devredilmiş olur.

Aşağıda belirtilen Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi UZ Dergisi Yayım İlkelerine uymayan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Makale Yazım Kuralları

1. Yazılar; Word programında A4 boyutunda, Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto, 1,5 satır aralıklı olarak ve iki yana yaslanmış biçimde (blok) yazılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları; sağ kenar 2 sol kenar 2.5, üst kenar 3, alt kenar 3 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sayfa numaraları sağ alt köşeye 10 punto olarak yazılmalıdır. Her paragraf, soldan 1 cm içeriden (satır başından) başlamalıdır.

2. Yazının ilk sayfasında yazının başlığı, yazarın/yazarların adları, akademik unvan/unvanları, kurum/kurumları, anasanat/anabilim dalı, metnin özeti ve anahtar sözcükler bulunmalıdır. Yazının ikinci sayfasında ilk sayfada yer alan tüm bilgilerin İngilizceleri olmalıdır. Yazışmaların yapılacağı adres ise dipnot olarak belirtilmeli, yazarın posta adresi, telefon numarası ve e-posta adresi yazılmalıdır.

3. Başlık: Başlığın tamamı büyük harf, Times (Times New Roman) yazı karakteri, 14 punto olmalıdır.

4. Özet; derleme ve araştırma makaleleri için 200, editöre mektup ve kitap tanıtımı için ise 50 sözcüğü aşmamalıdır. Özette, denklem, atıf, standart dışı kısaltmalar, vb. yer almamalıdır. Makalenin İngilizce özetinde başlık, anahtar kelime ve yazarın künyesi mutlaka bulunmalıdır. Türkçe makalelerin İngilizce, İngilizce makalelerin Türkçe özetleri olmalıdır.

5. Anahtar sözcükler; özet metninin altına en az 3 en fazla 5 sözcükten oluşan “Anahtar Sözcükler:” kısmı eklenmelidir. Eklenen her anahtar sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır. Metne ilişkin İngilizce anahtar sözcükler “Keywords:” sözcüğünün ardından eklenen her anahtar sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.

6. İlgili sanat/bilim alanında bilinen standart notasyon ve kısaltmalar ilgili sayfada dipnot olarak verilmelidir.

7. Makalenin formatında Ana bölümler sırasıyla:

Başlık

Öz/Abstract

Giriş

Yöntem

Sonuçlar

Tartışma

Kaynakça

Ekler

olarak oluşturulmalıdır. (Gerektiğinde ana başlıklara alt başlıklar açılabilir).

8. Yazılarda kullanılmak istenen resim, fotoğraf, grafik, çizim, vb. görseller; 300 dpi çözünürlükte JPEG ya da TIFF formatında olmalıdır. Görsellerin künyesi hemen altında ve eksiksiz verilmelidir. Ayrıca görsel listesi ve görsellerin kaynak gösterimi, kaynakça sayfasında yer almalıdır.

9. Metin içinde başka eserlere yapılan atıflar, The American Psychological Association (APA) sistemi kullanılarak yapılmalıdır. Düzenleme ve kontrol sırasında kolaylık sağlaması ve hataları minimuma indirmesi için MS Word programının otomatik kaynak gösterme sisteminin kullanılması önerilmektedir.

Microsoft Word’de Otomatik Olarak

1) Makale word’de yazılmaya başlanmadan önce, “Başvurular” sekmesinden “Kaynakları Yönet” ve “Stil” kısmına gidilir. Stilden “APA Sixth Edition” seçilir.

Makaleyi Word’de yazarken, yaptığınız her alıntıdan sonra “Başvurular” sekmesinden “Alıntı Ekle”ye tıklayıp “Yeni Kaynak Ekle”yi seçin. Açılan sekmeden kullandığınız kaynağa ait bilgileri girip kaydedin. Bu şekilde kaynakları kullandıkça sisteme girmiş olacaksınız.

2) Makale bittikten sonra, “Başvurular”dan “Kaynakça” => “Kaynakça Ekle”ye tıkladığınızda, alıntı yaptığınız kaynakları uygun stilde belgenin sonuna ekleyecektir. Manuel girecek yazarlar için APA standartlarına ulaşmak için Türk Kütüphaneciler Dergisi'nin "Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Rehberi APA 6 Kuralları" eserine müracaat edilebilir; http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf

10. Dipnot; metin içi açıklama gereken durumlarda dipnot kullanılabilir. Dipnot, sayfanın altında metin hizası sınırları içinde, metinden dipnot çizgileriyle ayrılan yazı alanında yer almalıdır. Dipnot, metin içinde kullanılan yazı karakteriyle aynı olmak üzere tek satır aralığı ve 10 puntoyla yazılmalıdır.

11. Sayfa Sayısı; metin kaynakça dahil en fazla 25 sayfa olacak şekilde hazırlanmalıdır.

12. Kaynakça, hazırlanan metinde alıntı ve gönderme yapılan tüm kaynakların yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralandığı bir bölümdür. Metinde yer verilen her kaynağın (ilgili mevzuat dışında) mutlaka “Kaynakça” da yer alması gerekir. “Kaynakça” da yer verilen bir kaynağın da metin içinde gönderme bağlantılarının bulunması gerekir. Kaynağın metin içindeki bilgileri ile “Kaynakça” da yer alan bilgileri tutarlı olmalıdır. Verilen bilgilerin doğruluğundan yazar sorumludur.

Bu içerik 03.08.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 575 kez okundu.